Skocz do zawartości

3 linki PR:4 VS 1 link PR:5

bybek5

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się co jest bardziej skuteczne, czy 3 linki PR:4 czy może 1 link PR:5?

Patrząc na rzekomą tabelę z PageRankiem to jest mniej więcej remis z lekkim wskazaniem na PR5. A wy jak uważacie?

ZielonyKatalog PR 4 - tylko 3,76PLN (2,50).

Limey.pl - katalog stron (2,46PLN (1,50)  || 0-z.pl - artykuły do przedruku.

Może sprecyzje bardziej moje pytanie. Istnieje tabela, która obrazuje mniej więcej ile jest potrzebnych linków z odpowiednim PR, aby strona uzyskała dany PR. I teraz patrząc na tą tabele, to wynika, że PR5 >= 3xPR4. Czy można się z tym zgodzić?

ZielonyKatalog PR 4 - tylko 3,76PLN (2,50).

Limey.pl - katalog stron (2,46PLN (1,50)  || 0-z.pl - artykuły do przedruku.

To zależy. Pagerank nie zawsze świadczy o prawdziwej mocy domeny. Może się okazać nawet, że jedna domena z pr4 jest silniejsza niż jakaś domena z pr5, a jeśli są 3 domeny z pr4 to tym bardziej może się tak zdarzyć. Do tego dochodzi ilość linków wychodzących z domeny - jak z pr4 wychodzi po 10 linków, a z pr5 po 100 czy 200, to odpowiedź staje się oczywista. W skrócie - pagerank nie jest wyznacznikiem siły domeny i tylko na jego podstawie ciężko coś stwierdzić w takim przypadku - to tylko gdybanie...

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Zastanawiam się co jest bardziej skuteczne, czy 3 linki PR:4 czy może 1 link PR:5?

Patrząc na rzekomą tabelę z PageRankiem to jest mniej więcej remis z lekkim wskazaniem na PR5. A wy jak uważacie?

Myślę że np. dla strony o kredytach nawet jeden link PR2 może być lepszy niż 3 PR5, jeżeli strona z PR2 też jest o kredytach a te strony z PR5 np. o psychologii albo o piłce nożnej.

Myślę że np. dla strony o kredytach nawet jeden link PR2 może być lepszy niż 3 PR5, jeżeli strona z PR2 też jest o kredytach a te strony z PR5 np. o psychologii albo o piłce nożnej.

Znowu zacznie się dyskusja o mocy stron tematycznych. :)

suitsquare.jpg.fce55e90692602c9bfcca3e324ebf2be.jpg

Sklep z kolorowymi skarpetkami Nanushki.com | A tu masz części do Enduro Producent części do enduro Enduro7.pl | Garnitury na miarę Suitsquare

Ja powiem tak. Miałem dwa linki ze stron z PR=3 z tym samym anchorem (strony idealnie dopasowane tematycznie). Dopaliłem frazę e-weblinkiem i pozycja na tą frazę szła powoli do góry (choć bez fajerwerków). Po miesiącu udało mi się dołożyć kolejny link z tym samym anchorem ze strony dopasowanej tematycznie i dobrze podlinkowanej z PR=5. Pozycja drastycznie spadła i nadal spada z dnia na dzień. Teraz jest już po za TOP200. Wygląda to na zwykły filtr, tylko pytanie :ZA CO?? Inne frazy też linkuje bardzo spokojnie i równie delikatnie je dopalam. Wyszło na to że PR=5 po prostu mi zaszkodził co jest wręcz śmieszne. Co prawda podstrony poszły mocno w górę na dane frazy, ale główna fraza wpadła w filtr. Albo mocna czkawka google, albo wszystkie do tej pory mi znane metody pozycjonowania idą w łeb :)

A czy domena była w miarę świeża ? Po pierwsze zdobycie linku z PR5 jest często trudne, więc jeśli zdobywasz serię linków z PR3 i ciągle liunkujesz, i nagle dostajesz kopa ze strony PR5 i znowu ten sam anchor, to google może coś takiego zrobić. Ja spotkałem się teorią i chyba trochę słuszną, że im wyższy Page Rank tym bardzo ogólny powinien być anchor text, bardziej opisowy lub w skrajnych przypadkach po prostu adres www domeny. Wynika to z faktu, że pewnych stron nie da się normalnie dostać takiego linku i jeśli ktoś go nagle dostaje i to z anchorem na jaki pozycjonuję stronę, to jest to jasne, że kupił link. Zmień na ten stronie na próbę anchor na nazwę domeny na 2 miesiące i zobaczymy dodaj jakieś słowo niezwiązane z branżą. Czyli np. zamiast słowo kredyt zrób Weź tani kredyt na www.cos.pl

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności