Skocz do zawartości

oFotografii.pl

c2h5oh

Rekomendowane odpowiedzi

https://ofotografii.pl

Stronka juz byla w tym dziale, ale na innej domenie i duuuuzo brzydsza. Najwyzszy priorytet ma czytelnosc, uroda drugorzedna. Validator przechodzi na tyle na ile sie da nie ingerujac za bardzo w kod Mambo.

c2h5oh

"The day Microsoft makes something that does not suck is probably the day they start making vacuum cleaners"

Kolczyki | Biżuteria Swarovski

Najwyzszy priorytet ma czytelnosc

To znaczy brudnoniebieskie napisy na czarnym tle ?

Po za tym trudno trochę sie połapać w nawigacji bo linki są wyróznione tylko innym kolorem (brak np. podkreślenia) I to tak, że na pierwszy rzut oka ktoś może się nie zorientować czy linki są pomarańczowe czy niebieskie.

Jescze raz zaznaczam, że nie widać, by czytelnośc była Twoim piorytetem np.: tekst jest w kolorze #EEEEEE zamaist po prostu biały - róznica dla odbiorcy jest tylko taka, że ten pierwszy gorzej widać.

Po za tym trudno trochę sie połapać w nawigacji bo linki są wyróznione tylko innym kolorem (brak np. podkreślenia) I to tak, że na pierwszy rzut oka ktoś może się nie zorientować czy linki są pomarańczowe czy niebieskie.

Jest za to sliczny :hover rozwiewiajacy wszystkie watpliwosci przy po najechaniu na pierwszy z brzegu. Jesli masz inna propozycje z checia wyslucham i zastosuje.

Jescze raz zaznaczam, że nie widać, by czytelnośc była Twoim piorytetem np.: tekst jest w kolorze #EEEEEE zamaist po prostu biały - róznica dla odbiorcy jest tylko taka, że ten pierwszy gorzej widać.

Robilem porownanie. #FFFFFF przy tle #000000 jest zwyczajnie za bardzo kontrastowy i meczy wzrok, #EEEEEE nie traci prawie na widocznosci a uprzyjemnia zycie przy dluzszym czytaniu.

c2h5oh

"The day Microsoft makes something that does not suck is probably the day they start making vacuum cleaners"

Jest za to sliczny :hover rozwiewiajacy wszystkie watpliwosci przy po najechaniu na pierwszy z brzegu. Jesli masz inna propozycje z checia wyslucham i zastosuje.

Rozwiewać wątpliwości zasuwając myszką po ekranie? - zgoda ale nie pisz, że stawiałeś na czytelność - bo czytelnośc jest wtedy jak się spojrzy i wszytko widać od razu.

Robilem porownanie. #FFFFFF przy tle #000000 jest zwyczajnie za bardzo kontrastowy i meczy wzrok

Przepraszam cię. Ale to twoje "porówanie" to jakieś badania robiłeś? Skąd wnioski, że kontrastowy męczy wzrok !? Jeżeli byśmiał rację - to ja od dzisiaj drukuję wszystko na szaro (nie na czarno).

Moje uwagi nie wynikają z wiary we własną niemylność. Ale po prostu są pewne rzeczy oczywiste których nie trzeba za każdym razem tłumaczyć, ani popierać przykładami. Moim skromnym zdaniem do takich rzeczy należą - wyraźnie i jednoznacznie oznaczone linki (przez podkreślenie lub np.: tójkącik zboku). Oraz dążenie do kontrastowego i wyraźnego tekstu.

Przepraszam cię. Ale to twoje "porówanie"  to jakieś badania robiłeś? Skąd wnioski, że kontrastowy męczy wzrok !? Jeżeli byśmiał rację - to ja od dzisiaj drukuję wszystko na szaro (nie na czarno).

Wybacz, ale to porownanie nie jest odpowiednie. Druk ma zupelnie inna charakterystyke od obrazu na ekranie. W przypadku czarnego/prawie czarnego tla i bialej czcionki napis jest jedynym swiecacym elementem w danej czesci ekranu - kontrast jest wtedy duzy. Zbyt duzy. Przy dluzszym korzystaniu jest to meczace dla czytajacego (zastanawiales sie kiedys dlaczego czcionka w konsoli domyslnie nie jest white tylko light grey?). O ile nie zabija to jeszcze w przypadku monitorow CRT z dosc niskim z natury kontrastem (mam na mysli te dla szarego uzytkownika), ale LCD maja kotrast znacznie wyzszy i to juz powoli jest problem.

A to moje porownanie bylo jak najbardziej organoleptyczne - sam obejrzalem, pokazalem znajomym w obu wersjach i potwierdzilo to moja teorie :D

Moje uwagi nie wynikają z wiary we własną niemylność. Ale po prostu są pewne rzeczy oczywiste których nie trzeba za każdym razem tłumaczyć, ani popierać przykładami. Moim skromnym zdaniem do takich rzeczy należą - wyraźnie i jednoznacznie oznaczone linki (przez podkreślenie lub np.: tójkącik zboku). Oraz dążenie do kontrastowego i wyraźnego tekstu.

Co do trojkacikow czy innych ikonek to pierwotna wersja wygladu je zawierala i zapewne wroca.

c2h5oh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności