Skocz do zawartości

[pomysł] pośrednie pozycjonowanie sklepu

tlucid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postawiłem sklep na prestashop z lakierami/preparatami w sprayu/kosmetykami samochodowymi.

Chciałbym to jakoś wypozycjonować i mam taki pomysł (zapewne niezbyt odkrywczy - stąd ten post, poproszę o ocenę czy gra warta świeczki).

Stworzyłem stronkę www.poradysamochodowe.pl . Wordpress, jakiś prosty szablon. Chcę tam w miarę regularnie pisać sensowne i oczywiście unikalne artykuły, które wskazują zastosowanie poszczególnych środków oferowanych w moim sklepie. Artykuły będą zawierały linki do konkretnych produktów (do sklepu), choć oczywiście posty nię będą "smietnikiem pełnym linków" tylko naturalne zakotwiczenie.

Wydaje mi się, że jeżeli strona nabierze sensowny content to sama w sobie może być ciekawą pozycją dla potencjalnych kupujących. Jednocześnie myślę, żeby skupić się głównie na pozycjonowaniu "zaplecza" dla sklepu - strona www.poradysamochodowe.pl

No i wtedy liczyłbym na to, że część klientów trafi do sklepu przez tą pośrednią stronę, a google w miarę czasu dobrze "oceniając" poradysamochodowe.pl uzna siłę linków prowadzących do sklepu, co podniesie też pozycję samego sklepu.

Za takim rozwiązaniem przemawia jeden wielki plus. Jeżeli za rok zmienię z jakiegoś powodu silnik sklepu artykuły nadal bedą, będę musiał zmienić tylko linki (zakładając, że inny silnik skepu będzie miał inne linki do poszczególnych produktów).

1. sam mam preste i z wypozycjonowaniem nie było większego problemu

2. jeżeli na tym WP będziesz miał linki do swojego sklepu to nie wiem co z tego wyjdzie

- WP jest na tym samym IP co sklep ?

- tyle się mówi że lepiej mieć wiele różnych ip niż wszystko z jednego bo wtedy to niewiele daje

jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi ;d

- WP jest na tym samym IP co sklep ?

Inna domena, inne IP.

Nie wiem, coś mi google "leniwie" zabiera sie do zindeksowania sklepu.

Cóż - przy pomocy htaccess ustawilem przyjazne linki + wygenerowalem sitemap z dodaniem go do google webmasters tool. Wiec zostało mi chyba tylko czekać :D

O dziwo sklep mam na subdomenie sklep.domena.pl

Przy www.domena.pl ustawione przekierowanie 301 na sklep.domena.pl

Zrobilem tak, zeby moc w przyszlosci na domenie glownej stworzyc jakas strone informacyjna.

Ale do czego zmierzam - google zindeksowalo domena.pl, a sklep.domena.pl jeszcze nie :D

Za takim rozwiązaniem przemawia jeden wielki plus. Jeżeli za rok zmienię z jakiegoś powodu silnik sklepu artykuły nadal bedą, będę musiał zmienić tylko linki (zakładając, że inny silnik skepu będzie miał inne linki do poszczególnych produktów).

Z tą zmianą adresów to bym uważał, G bardzo nie lubi takich zmian i parę serwisów miało już bardzo duże z tym kłopoty.

Przy zmianie adresów robisz przekierowanie 301 ze starych na nowe i nie musisz się martwić o to, że linki z innych stron prowadzą do starych adresów. To chyba najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Poza tym nawet jeśli w artykułach pozmieniach linki do sklepu, to i tak nie będziesz miał wpływu na linki z innych stron (np. jeśli gdzieś na forum ktoś napiszę o jakimś Twoim produkcie), więc i tak będziesz robił przekierowanie.

Natomiast sam pomysł na taką stronę jak najbardziej sensowny. Nie musisz ograniczać się tylko do jednej takiej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności