Skocz do zawartości

standard rozdzielczości stron

RybakWedka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak wiadomo standardem jest 1024. Co myślicie o robieniu dodatkowej wersji na rozdzielczość 1280? Jak wiadomo wiąże się to z dodatkową robotą, ale czy warto? Według mnie tak. Według statystyk rozdzielczość 1024 używa 25% polskich internatutów, reszta to 1280 i wyższe. Według mnie 1024 odejdzie na bok tak jak 800x600 - kwestia kilku lat.

Czyli opcja dla odwiedzającego i możliwość przełączenia 1024/1280 według mnie fajna sprawa.

Co o tym myślicie?

; ]

Sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie :) Oczywiście, że warto. Udziały w rynku rozdzielczości 1024px stale maleją, ale nie tak dynamicznie, aby móc o nich zapomnieć (w tym rozrastający się rynek netbooków). Większa, opcjonalna rozdzielczość zdecydowanie ucieszy wielu użytkowników.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Większość ludzi używa rozdzielczości większej niż 1024px, dlatego najlepiej robić strony, które rozciągają się wraz ze wzrostem rozdzielczości. Pisałem więcej o tym tu : https://madein3w.blogspot.com/2009/01/jaka-...-najlepsza.html

Nie wszystkie strony da sie wykonać tak żeby się samoczynnie rozciągały przy większej rozdzielczości.

Ja tam nikogo przekonywał na siłę nie będę, ale moim zdaniem warto od początku mieć taki cel i dostosować design do tego, a nie na odwrót. Oczywiście takie strony są gorsze wizualnie, ale Internet to jednak nie galeria sztuki, tylko przede wszystkim źródło informacji.Poza tym nie zawsze jest taka potrzeba, przykładowo, tekst rozciągnięty na 1920px czytałoby się źle.

Podpowiem, że jest jeszcze coś takiego jak design hybrydowy, gdzie niektóre kolumny są fixed, a niektóre fluid.

Zyje z projektowania www, projekty robie na szerokosc 960-980px, czasem robie grafike (jako tlo) wystajaca poza te szerokosc, jest to widoczne dla userow z >1024px. Jak ktos leci 24''i wiekszy monitor, to w wiekszosci przypadkow nie otwiera okna przegladarki na caly ekran tylko w okienku.

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności