Skocz do zawartości

Cenzura Internetu

spookypld

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczęły się Konsultacje publiczne na temat neutralności sieci i otwartego Internetu To bardzo istotna kwestia, bo jak wiadomo, prezydentem został człowiek partii, która już próbowała wprowadzić cenzurę. Teraz może to zrobić "po cichu", bo ma pełnię władzy (również nad mediami). Jedyny wyjątek stanowi Internet i pewnie ten też zechcą sobie podporządkować. Nie dość, że trzeba im płacić podatki, to jeszcze biorą się za wolność słowa. Jeżeli Wam to nie pasi, to trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i zająć stanowisko w tej kwestii. 

Dla niedowiarków polecam filmik dot. wprowadzania cenzury w innych krajach (USA, Anglia, Australia, Nowa Zelandia, Włochy) : https://www.youtube.com/watch?v=ipv7JRDwgX8

Nie pozwólcie, by to się stało w Europie, w Polsce! Musimy działać, póki nie jest jeszcze za późno!

spookypld - możesz coś napisać o tym czy wypełnianie tego formularza ma sens ? Co sie z nim dalej dzieje ?

Czy ma sens? No pewnie, że ma! W przeciwnym wypadku dajesz ciche przyzwolenie rządzącym na robienie co im się żywnie podoba, lub co podoba się lobbującym.

Oczywiście wsnioek trafia on do Komisjii Europejskiej, gdzie dokładnie? Nie wiem. Jednakże liczę na to, że ludzie to czytający będą jednak przejęci swą misją i potraktują sprawę serio. 

Ja ze swej strony podam, że sprawy postępują bardzo szybko. Niespełna rok temu zaproponowano nam Telecoms package, która miała zezwolić na odcinanie internautów od sieci bez wcześniejszego wyroku sądowego. O tym, jakie to daje pole do nadużyć nie trzeba pisać. Teraz jest jakby druga tura. Niby są te konsultacje społeczne, ale zapewne są ludzie, którzy liczą na to, iż przejdą one bez echa. Ja się wkurzyłem i powiedziałem nie i teraz robię koło tego trochę szumu. Sam nie dam rady i potrzeba więcej osób. 

Zapewne wśród czytelników PiO są osoby, które podpisywały się pod listem do premiera Tuska, którego partia miała zamiar wprowadzić cenzurę pod pretekstem pedofilii i hazardu. (Jak może wiecie, pedofilia jest i tak karalna, więc do zamykania stron z pedofilią nie potrzeba dodatkowych ustaw, więc to jawne głupa rżnięcie). Teraz jest podobnie, z tym, że mamy czas do września. 

W tej chwili (moim zdaniem) jest to kwestia zainteresowania odpowiednich środowisk. Jestem pewien, że Internet ma swoją siłę, by się przeciwstawić temu złu. Potrzeba jednak działania i organizacji. Jak już pisałem, ja tylko nagłaśniam sprawę i liczę, że ktoś temat podchwyci i coś zorganizuje. 

Poza tym oczywiście każdy sam, indywidualnie ma prawo odpowiedzieć na 15 pytań kwestionariusza i moim zdaniem, jakie by nie były te odpowiedzi, ważne by były one przeciwne cenzurze, by źle świadczyły o obecnych działaniach, by je krytykowały. Moim zdaniem trzeba do tej akcji pozyskać jakiegoś dobrego polityka, bo nikt normalny nie da temu rady. 

Naprawdę, trzeba kogoś z głową, kogoś siedzącego w temacie, bo ten 15 pytań do łatwych nie należy.

Nie wiem czy coś źle czytam, ale te pytania odnoszą się do zagrożeń neutralności i otwartości sieci a nie sugerują jakąkolwiek kontrolę czy jej ograniczanie - czyli wręcz odwrotnie niż pisze "spookypld".

Przykład z pyt 1:

Czy pojawiają się obecnie w Europie problemy związane z neutralnością sieci i otwartym Internetem? Jeżeli tak, prosimy podać konkretne przykłady. Czy istnieją wąskie gardła i jakie?

Albo 15:

Czy poza zarządzaniem natężeniem ruchu w sieci opisanym powyżej istnieją w Internecie inne zagrożenia dla swobody wypowiedzi, pluralizmu mediów i różnorodności kulturowej? Jeżeli tak to jakie kroki należałoby podjąć w przyszłości aby chronić te wartości?

Człowieku tu masz pytanie co jeszcze można zrobić aby chronić otwartość sieci !

Jedynie pyt. 3 może nosić znamiona sugestii jakiejś kontroli:

Czy takie problemy można rozwiązać na gruncie ram regulacyjnych, mając na uwadze monitorowanie/ocenę i późniejsze egzekwowanie?

Z tym, że to różnie można interpretować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności