Skocz do zawartości

poszukuję dobrego hostingu

lukasz84

Rekomendowane odpowiedzi

Podejrzewam iż jest to jednoosobowa działalność gospodarcza - co wbrew prawu właściciel ukrywa

Mylisz pojecia. Obowiazek podawania formy prawnej i kapitalu obowiazuje spolki. Wlasciciel dzialalnosci gospodarczej moze poslugiwac sie nazwa skrocona.

PS. nazwa.pl/netart dopiero rok temu zmienil forme prawna z jednosobowej dzialalnosci na spolke, a sa druga najwieksza firma w Polsce..

pozdrowienia.

googlerulz.

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie mylę pojęć. W przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej jest obowiazek podawania obok nazwy firmy imienia i nazwiska osoby prowadzacej działalność. I tak postępuja firmy które wymieniłem w poprzednim poście. I każda, podkreślam każda firma niezależnie od formy prawnej musi ja podawać - nie tylko spółki. Z tego co napisałeś można wnioskować iż masz raczej niewielka wiedze na ten temat gdyż jest kilka rodzajów społek i nie wszystkie musza podawać kapitał - bo niektóre go nie maja... (a każda pełna nazwa firmy zawiera informacje określajace jej formę prawna - stad przyrostki S.A./Sp. z o.o./S.K./S.C. badź obligatoryjnie imię i nazwiskO prowadzącego działalność gospodarcza, czesto łaczone z P.H.U., F.H.U. itp)

Jeśli chcesz dalej polemizować - to pokaż np: US przy kontroli fakturę bez danych prowadzacego działalność gospodarcza: dla nich to makulatura - i jedziesz z korektami... ;-) Co więcej, samo imię i nazwisko osoby prowadzacej działalność - wystarcza! Bo w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej nie ma obowiązku posiadania nazwy ani jej podawania, jeśli się ja posiada. Jeśli jednak jest prowadzona pod nazwa - nie zwalnia to w żaden sposób z obowiazku podawania danych właściciela. To są podstawowe rzeczy które każdy prowadzacy działalność wiedzieć powinien.

Apropo Netartu - oczywiście jest tak jak mówisz i problemów ze znalezieniem imienia i nazwiska właściciela przy danych firmy nie było.

Przez spolke rozumiem spolke z.o.o a nie komandyty i tym podobne wytwory rzadko spotykane na rynku, zwlaszcza internetowym. Jako ciekawostke dodam, ze nawet ZUS nie rozroznia czegos takiego jak spolka komandytowa. Po prostu oprogramowanie tego nie zna.

Co do nazwy skrocnej to znow piszesz glupoty. Nikt nie kwestionuje tego, ze na fakturze musi byc imie i nazwisko. Nikt go jednak nie nakazuje podawac na stronie www. Po to jest nazwa skrocona zeby jej uzywac w kontaktach z klientami.

pozdrowienia.

googlerulz.

MIZ - sorry ale to ty piszesz głupoty...

Wyraźnie napisałem iż brak PEŁNYCH danych firmy - i to jest fakt a nie głupota.

W jednym poście piszesz iż obowiazek podawania danych maja tylko spółki (w jakiś tam sposób rozumiane przez ciebie, o czym my wszyscy mamy sie domyślać), w następnym zmieniasz zdanie i już piszesz iż nie ma obowiązku podawania tych danych...

Nie ma czegoś takiego jak firma DUE (która jest właścicielem hostit) - to tylko skrócona nazwa jakiejś firmy. W kontaktach z klientami może o sobie mówić jak chce - nikt tego nie zabrania. Jeśli jednak na stronie jest napisane "Dane firmy:" - i brak tam formy prawnej/właściciela to ktoś coś ukrywa, a jest obowiazek prawny podawania tych informacji w danych firmy, co jak już pisałem normalne firmy czynia (badź czyniły, nawiazujac do wspomnianego przez ciebie netartu). Brak tych informacji normalny nie jest.

Wcześniej mi się nie chciało - teraz już aby uciać bezsensowna dyskusje sprawdziłem i pełna nazwa firmy brzmi:

MARCIN MALUSZCZAK DUE

Także nie myliłem się z jednoosobowa działalnościa gospodarcza - co oczywiście o niczym nie świadczy, jednak zazwyczaj tylko takie osoby ukrywaja forme prawna.

A jako ciekawostkę mogę ci powiedzieć iż w całej europie nikt nie wymyślił czegoś takiego jak spółka cywilna - to istnieje tylko w polsce i sa z tym problemy za granica. Natomiast spółka komandytowa to forma powszechna na całym świecie.

Osobiście korzystam i polecam w sumie linuxpl.com i omnihost.pl.

Również korzystam z tego pierwszego hostingu i jestem bardzo zadowolony.

My-seo.pl - Katalog

Kosmetyki są wszędzie :)

@miz - nie masz racji. Firma jest to nazwa pod jaka dziala przedsiebiorca. W przypadku osob fizycznych (jednoosobowa dzialalnosc gospodracza) ich firma jest imie i nazwisko, wiec maja je obowiazek podac. Jak ktos ma dzialalnosc gospodarcza i wymysla sobie jakas nazwe (a tak robi 99% osob) to jest to jego indywidualna sprawa - w rejestrze DG jest zarejestrowany jako Jan Nowak i tak sie nazywa jego "firma".

btw. spolka cywilna to tylko taka nazwa, ale nie jest to spolka. Jest to umowa.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zapytaj w EDG, nie nas. Nie my to wymyśliliśmy - ale takie są przepisy.

Na stronie wizytówce rozumiałbym jeszcze podawanie tylko nazwy skróconej, ale na takiej gdzie prowadzi się działalność gospodarcza, to już niestety podpada pod łamanie przepisów. Zauważ - za pośrednictwem tej strony zawierasz prawnie wiążącą umowę świadczenia usług hostingowych - i tak na prawdę nie wiesz z kim. Powinny być podane pełne dane firmy - ty swoje też przecież musisz podać.

To po co w takim razie w formularzu rejestracji do EDG pole na nazwe skrocona firmy?

Twoim tokiem rozumowania mozna stwierdzic, ze skoro formularz ma 2 strony to wszystko, co tam sie wpisze trzeba podac na stronie, bo w koncu po cos tam to sie podaje...

Taka nazwa skrocona firmy nie jest obowiazkowa. Chcesz to sobie mozesz tam cos wpisac, nie chcesz nie musisz. Natmiast Twoja nazwa jest imie i nazwisko. Przywolany przez Ciebie Netart wlasnie tak mial - na stronie widnialo imie i nazwisko wlasciciela.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Twoim tokiem rozumowania mozna stwierdzic, ze skoro formularz ma 2 strony to wszystko, co tam sie wpisze trzeba podac na stronie, bo w koncu po cos tam to sie podaje...

Nie popadajmy w skrajności, wiadomo, ze nie musze podawac tych danych. pytam jednak wprost, po co jest skrócona nazwa, skoro według was (chociaz sie mylicie i nawet nie chce wam sie pocyztac) nie mozna jej uzywac..

pozdrowienia.

googlerulz.

Miz - do ciebie jak do ściany... Kto mówi iż nie można jej używać? Ale nazwa skrócona to nazwa skrócona i to nie są pełne dane firmy! Pełna nazwę ten człowiek z jakichś powodów zataja - a powinna być ona podana na stronie za pośrednictwem której prowadzi działalność gospodarcza i zawiera umowy.

Chesz tłumaczenia - proszę bardzo: załóżmy iż właściciel DUE prowadzi działalność gospodarcza, jest także w spółce komandytowej i ma spółkę z o.o. - wszystkie o tej samej nazwie i zarejestrowane pod tym samym adresem (jest to możliwe i prawo absolutnie tego nie zabrania) - pytanie: z która firma zawierasz umowę przez strone? Zgaduj albo losuj...

Z życia wzięte: znam przynajmniej kilka przypadków iż żona ma firme o tej samej nazwie i pod tym samym adresem (a w jednym przypadku nawet jeszcze 2 dzieci :D ).

Nie masz racji i chcesz sie przy tym upierać - twoja sprawa. Nie mam zamiaru udowadniać iż białe jest białe a czarne jest czarne - bo fakty sa takie jak napisałem powyżej.

I proszę nie pytaj mnie dlaczego tak jest... Lub powiedz mi, po co firma ma 2 różne numery identyfikacyjne: regon i nip?... I dlaczego jeden drugiego nie zastępuje choć oba sa unikalne i należą do tej samej firmy?

Mogę ci powiedzieć jakie sa przepisy bo taka wiedzę posiadam, ale o ich sens to pytaj tych co je wymyślili - nie nas!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności