Skocz do zawartości

Nie potrafię pozbyć się robota

myszysz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przeszukałem dokładnie forum, szukałem też informacji za pomocą Google. Znalazłem pewne sposoby, ale niestety mimo wielu prób nic to nie dało. Chcę zablokować robota po ip. Zastosowałem metodę deny from w pliku .htaccess. Statystyki awstats pokazują jednak, że robot nadal odwiedza moją stronę i żre mnóstwo transferu. W Cpanelu w ostatnio odwiedzających zauważyłem "HTTP CODE: 404", tzn. że strona nie została odnaleziona, w takim razie przyblokowanie go się udało, prawda? Chyba, że się z czymś mylę. Jednak bot wciąż żre mi transfer! :( Nie wiem już co robić. Chciałem spróbować jeszcze czegoś takiego:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^193.143.77.18
RewriteRule .* - [F]

Ale coś jest tam źle i nie wiem co.

Jeszcze tak dla informacji, jakby było potrzebne - robot jest na tyle nieuprzejmy, że nawet się nie przedstawia :( W Awstats pisze tylko Unknown robot (identified by empty user agent string). Ip wziąłem z logów.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc :)

Pozdrawiam.

pewnie jest więcej takich robotów działających również z innych IPek

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

Tak, ale wchodzi ciągle z tego samego ip. Tak jest w logach. Jakieś pomysły? :(

Właśnie odkryłem coś zaskakującego... to ip to ip serwera na którym znajduje się moja strona o_O Mam wykupiony hosting w ehost.pl

Ktoś wie może o co chodzi? Bo ja się już gubię ;/

oczywiscie ze zablokowanie nie zablokuje wchodzenia :)

a myslisz ze jak zablokujesz np mnie - to nie bede mogl recznie wpisac adresu w przegladarce i wcisnac enter? czy regulka na twoim serwerze powstrzyma mnie od tego? :)

zablokowanie sprawia ze serwer zwraca info o zablokowaniu zamiast wlasciwej zawartosci adresu - dlatego logi masz podzielone na 2 czesci - logi dostepu i logi bledow

w dostepie bedziesz mial odwiedziny zablokowanego bota i innych wywolan, w bledach bedzie blad dostepu dla zablokowanego adresu

edit

dobra niewazane nie doczytalem tematu do konca / ewentualnie do usuniecia

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

• 3 tygodnie później...

Taka blokada sprawia jedynie, że robot za każdym razem dostanie błąd 403 Forbidden. Ale jeśli bot uparty, to nadal może pożerać transfer wchodząc cały czas na stronę z błędem.

Też mam podobne problemy, z kolei z automatami zgadującymi nazwy katalogów i plików konfiguracyjnych. Potrafią uporczywie sprawdzać setki różnych adresów, mimo że za każdym razem dostają 403.

Najlepsze byłoby rozwiązanie, które dla określonych IP w ogóle uniemożliwiałoby nawiązanie połączenia z serwerem - jeszcze na warstwie TCP/IP - po prostu tak jak by serwer www nie istniał dla danego IP.

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

Kosmetyka aut - auto detailing Łódź

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Pytanie, co chcesz uzyskać. Jeśli zależy Ci na uwaleniu bota, to najlepiej na poziomie firewalla serwera WWW ubijaj połączenia z tego IP. Jeśli natomiast chcesz mu dokuczyć, to mam pewien pomysł :-)

Na drugim serwerze (albo tym samym jeśli nie jest mocno obciążony) przetrzymuj robota, czyli:

- wyrzucaj mu bardzo dużo treści (może być generowana w locie),

- jak otworzy połączenie, to niczego nie zwracaj i czekaj...

Jeśli jest napisany w głupi sposób, to mogą zablokować się wątki procesu robota i jego autor doda Cię do czarnej listy IP :) Jeśli niestety ma obsługę automatycznego ubijania połączenia po 2-3 sekundach braku aktywności to tylko pierwsza podpowiedź może zdać egzamin.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności