Skocz do zawartości

Legalność dochodów na stronach internetowych

T-1000

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

na wstępie dodam, że grożą wysokie grzywny a nawet inne sankcje *Wszystko zależy od tego, jak wysokie szkody na niekorzyść państwa narobisz

DO 3 tys. rocznie, nie musisz się rozliczać z US *o ile mi wiadomo, ale sprawdź sobie te przepisy

Rozliczanie, to tylko podatek dochodowy (chyba, że przekroczysz pewną granicę to urząd skarbowy możne uznać to za firmę)

Jeśli SMS premium to zapewne firma się rozlicza z użytkownikiem, rozliczając za niego podatek dochodowy.

POLECAM UMOWĘ O DZIEŁO I ZAPROPONOWAĆ ROZLICZANIE PODATKU WŁAŚNIE Z POPRZEZ DRUGĄ STRONĘ.

W umowach zlecenie, osobą rozliczającą podatek będziesz TY.

Kit na ludność

Natomiast dochody uzyskiwane poprzez "Platnosci internetowe" Dotpay'a musze rozliczac juz co roku sam.

Sa one w moim przypadku na tyle niskie, ze nie musze rejestrowac DG.

I tutaj chyba muszę Cię zmartwić, bo jeżeli działasz w sposób ciągły, nieprzerwanie mając co miesiąc jakieś dochody z określonej działalności

to podlega to pod DG i wiadomo że wiąże się z opłacaniem ZUS itd.

Nawet jak ZUS wynosi te ok.830 zł obecnie a Ty masz dochodu 400.

Piękne mamy przepisy, życie w tym kraju jest spoko ...

Oczywiście mogę się mylić.

Płatny katalog stron: www.masterweb.pl

Dobry katalog stron: www.kataloog.org

SEO-Domena na sprzedaż 7000 brutto, faktura VAT: www.seozilla.pl

RACJA "EMICOM" US może do podpiąć pod DG jeśli będą stałe dochody i w miarę przyzwoite :) ALE MUSZĄ ONE BYĆ STAŁE I PRZYZWOITE

W sumie, różnie to bywa w w tych czasach z urzędami...

DG 830,00 PLN

jednak 1 rok zaledwie 400 :) księgowość internetowa od 112,00 PLN to ok 515,00 PLN składki + księgowy

RESZTA DLA CIEBIE

Kit na ludność

RACJA "EMICOM" US może do podpiąć pod DG jeśli będą stałe dochody i w miarę przyzwoite :) ALE MUSZĄ ONE BYĆ STAŁE I PRZYZWOITE

W sumie, różnie to bywa w w tych czasach z urzędami...

DG 830,00 PLN

jednak 1 rok zaledwie 400 :) księgowość internetowa od 112,00 PLN to ok 515,00 PLN składki + księgowy

RESZTA DLA CIEBIE

Z tego kraju nawet milionerzy uciekają płacić podatki (i to nawet wyższe) w innych stabilnych,

przyjaznych dla podatnika krajach UE, gdzie mają pewność przepisów i jasność sytuacji.

Nie mogę pojąć jak można chcieć utrzymywać tak skomplikowane przepisy podatkowe,

oferować ludziom tyle różnych "ulg", odpisów, kombinacji, w masie niejasnych i różnie interpretowanych przepisów.

To potem tworzy tego typu wątpliwości, każdy ma o tym różne pojęcie, nikt ostatecznie nic nie wie ...

Bo jak tu wiedzieć jak nawet interpretacje poszczególnych US są różne i sami mistrzowie od księgowości

muszą non stop się szkolić, aby dobrze "odprowadzać" podatki swoich Klientów.

Płatny katalog stron: www.masterweb.pl

Dobry katalog stron: www.kataloog.org

SEO-Domena na sprzedaż 7000 brutto, faktura VAT: www.seozilla.pl

I tutaj chyba muszę Cię zmartwić, bo jeżeli działasz w sposób ciągły, nieprzerwanie mając co miesiąc jakieś dochody z określonej działalności

to podlega to pod DG i wiadomo że wiąże się z opłacaniem ZUS itd.

Jedna uwaga. Dochody to rzeczywiste wpływy na nasze konto bankowe. Zyski z programów partnerskich i sieci reklamowych są naliczane co miesiąc, ale nie muszą być przecież co miesiąc wypłacane. Więc mimo, że uzyskujemy dochody każdego miesiąca, możemy zlecić tę wypłatę tylko raz lub dwa razy w roku i wówczas nie ma obaw, że US potraktuje to jako regularną działalność zarobkową.

Z tego kraju nawet milionerzy uciekają płacić podatki (i to nawet wyższe) w innych stabilnych,

przyjaznych dla podatnika krajach UE, gdzie mają pewność przepisów i jasność sytuacji.

Za niedługo UE będzie trzymać łapę na wszystkim i takie piękne kraje trzeba będzie szukać poza jej granicami, niestety.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

MASZ STAŁE DOCHODY, KTÓRE PRZEWYŻSZAJĄ 4TYS msc? :) JEŚLI TAK ŚMIAŁO, ZAŁÓŻ DZIAŁALNOŚĆ. Dla niektóry, nawet te 3TYS STARCZY. Jednak w większych miastach, trudno wyżyć będzie za pozostałości po kwocie brutto 4k odliczając ZUS, księgową i opłaty w związku z prowadzeniem działalności :)

Kit na ludność

monika.mantur,

nie ma czegoś takiego jak "przyzwoite dochody", jest tylko ciągłość.

poza tym co to znaczy "przyzwoite dochody" ? jak znam życie to co urzędnik to inna kwota, zresztą "ciągłość" pewnie tak samo zależy na kogo się trafi.

apropo zusu to chyba jeszcze obowiązuje ulga dla tych którzy zaczynają działalność, więc koszty przez jakiś czas będą niższe

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

tak ok. 420 PLN przez pierwsze 12 miesięcy później ponad 840 *w zależności jaką dadzą na kolejny rok bo podwyższają co roku...

ciągłość może być co miesiąc po 300,00 PLN *ale do 3,000 PLN można zarabiać bez rozliczeń podatkowych o ile się nie mylę

BY URZĄD UZNAŁ Cię za DG musisz mieć odpowiednie dochody, jeśli nie masz ich rozliczasz umowę zlecenie lub o dzieło.

Kit na ludność

tak ok. 420 PLN przez pierwsze 12 miesięcy później ponad 840 *w zależności jaką dadzą na kolejny rok bo podwyższają co roku...

ciągłość może być co miesiąc po 300,00 PLN *ale do 3,000 PLN można zarabiać bez rozliczeń podatkowych o ile się nie mylę

BY URZĄD UZNAŁ Cię za DG musisz mieć odpowiednie dochody, jeśli nie masz ich rozliczasz umowę zlecenie lub o dzieło.

Tak może było 10 lat temu, teraz obowiązuje ZUS 330 zł miesięcznie przez 2 pierwsze lata.

3000 zł w skali roku to kwota wolna od podatku, ale i tak trzeba ją wykazać w zeznaniu rocznym. Tyle, że podatek płaci się dopiero od kwoty, która przewyższa te 3000 zł.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

:"No tak, ale właśnie myślałem, że większość robi to nielegalnie, tak samo jak sprzedaż na allegro, gdzie wielu handlarzy firmy nie prowadzi. Czasami niektórzy od razu na aukcji piszą, że faktur nie wystawiają... (np. wszelkiej maści "pozycjonerzy" z allegro)"

To ze nie wystawia FV nie znaczę ze niema firmy.To może być ryczałtowe rozliczenie z US.Niema obowiązku wystawiać rachunek,wyłącznie na zadanie kupującego.

hmmm o ile mi wiadomo, mój kolega założył firmę i dostał właśnie taki upust a raczej zniżkę na 1 rok o kwocie 4XX,00 PLN coś takiego

- stąd moje przypuszczenia, dziś poszukam w sieci więcej o tym informacji i doczytam by mieć pewność

TAK - wiem o tym, że w rozliczeniu trzeba o tym powiadomić *to raczej jasne, bo każdy dochód powinno wpisywać się w rozliczenie

3091 PLN *dla szkolniaków taka kwota to raj, bo większość z nich właśnie mieści się w tej kwocie (licealiści i gimnazjaliści)

MaxPan - dzięki za info, będę o tym pamiętać. Tylko czy zryczałtowane się opłaca, bo większość raczej zakłada DG ;)

Kit na ludność

Natomiast dochody uzyskiwane poprzez "Platnosci internetowe" Dotpay'a musze rozliczac juz co roku sam.

Sa one w moim przypadku na tyle niskie, ze nie musze rejestrowac DG.

przypuśćmy, że opłata za korzystanie z serwisu to 100 zł / rok. Ludzie wpłacają poprzed płatności online dotpay. Uzbiera mi się powiedzmy za rok 10k z tego i co mam z tym fantem zrobić?

to juz jest dzialalnosc gospodarcza. Bo roczny limit gdzie nie musisz rejestrowac jest cos ok 3091 zl. Ja takich dochodow nie osiagam, wiec nie musze miec DG, ale uzyskane w ten sposob dochody rozliczam w rocznym zeznaniu podatkowym.

Rozliczasz to jako umowę o dzieło?

Doprecyzujmy co? Bo jezeli pytasz o SMS Premium to tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności