Skocz do zawartości

Jak szybko dodawać linki do katalogów?

dibup

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Słuchajcie się tutaj Panów to daleko zajedziecie, tym bardziej jak strony są nowe. Sam przeczytałem opinie i przejrzałem testy odnośnie katalogowania no i jak większość "mądrych" powiedziała, że ilość nie ma znaczenia to postanowiłem ładować bez "liczydła".

Strona wpadła w FILTR jest w nim około miesiąc. Jednak prócz samych katalogów, dodawałem linki do ksiąg gości z PR>=1 oraz do komentarzy na blogach. Ogólnie była to ilość 50-250 linków/ dzień przy czym różnicowanie anchorów bardzo duże (prawie każdy inny).

Jeżeli chodzi o bazę katalogów to była to moja własna baza bardzo dobrych katalogów na skrypcie Generala.

Wnioski wyciągnąłem takie, że nie ma zasady ile linków można dodawać, bo jedni dodadzą ogromne ilości (jak np it-magnament) i im ujdzie na sucho i inni o wiele mniej a wpadną w FILTR. Moja sytuacja nie odzwierciedla oczywiście całkowicie przypadku dodawania do samych katalogów jednak jeżeli chodzi o samą liczbę linków (skądkolwiek) radziłbym się zastanowić.

Dodam, że dla ciekawości stworzyłem sobie drugą stronę (domena świeża) i dodałem małą liczbę linków na początek z bardzo słabiutkich stronek (jakieś linki z postów na for) strona się zaindeksowała ładnie i jeszcze nie linkowałem jej przez jakiś czas, żeby mogła się "przetworzyć" dopiero po 2 tyg zacząłem dalej ją w podobny sposób linkować (lekko) i ma się dobrze. Ogólnie takie rozwiązanie uważam, za bezpieczne choć nie twierdzę, że w 100%.

Jeszcze tak pobocznie bez przytoczenia przykłady konkretnego tylko tak z moich doświadczeń wpadania w filtry to przy bardzo mało konkurencyjnych frazach dużo łatwiej spaść w filtr :) Nikogo do zmiany zdania na poruszany temat nie namawiam, ale chciałem własnie tutaj napisać jak wyglądają moje doświadczenia z linkowaniem a wam pozostawiam wnioski ;)

Pozdrawiam Maritos

Lustra magazynowe - Firma "Szymkowiak" - lustra przemyslowe

sklep-nurkowy.png

Słuchajcie się tutaj Panów to daleko zajedziecie, tym bardziej jak strony są nowe. Sam przeczytałem opinie i przejrzałem testy odnośnie katalogowania no i jak większość "mądrych" powiedziała, że ilość nie ma znaczenia to postanowiłem ładować bez "liczydła".

Strona wpadła w FILTR jest w nim około miesiąc. Jednak prócz samych katalogów, dodawałem linki do ksiąg gości z PR>=1 oraz do komentarzy na blogach. Ogólnie była to ilość 50-250 linków/ dzień przy czym różnicowanie anchorów bardzo duże (prawie każdy inny). (...)

Ale czy masz pewność, że strona dostała filtr właśnie za katalogowanie? Może robiłeś w tym czasie inne zmiany, które Tobie wydawały sie drobne, a które Google uznał za bardzo istotne i stąd filtr? A jeśli to było w ostatnim czasie, to może winny jest słynny Mayday?

Ja się nie znam, ale tak na zdrowy rozum, jak napisał powyżej rubis: przecież gdyby linkowanie mogło zaszkodzić, to konkurencja zwalczałaby się nawzajem poprzez katalogowanie. :D Tym samym Google stworzyłoby w ten sposób broń do SEO-wojen. :P

Content is a king, backlinks is a queen. Pozycjonowanie stron, tworzenie stron.

:D Czyli chcesz pozbyć się konkurencji to dodaj wpis do iluś tam katalogów, wykup wpis premium i po sprawie

Heh, nie no nie przesadzajmy. To by miało miejsce tylko jeśli konkurencja byłaby bardzo świeża i/lub słabo (lub wcale) linkowała stronę . Wtedy nagły przyrost BL (zaindeksowanych przez google), a później brak linkowania, mógłby (ale oczywiście nie musiałby) coś takiego spowodować. Ale to i tak by się nie opłaciło konkurencji, bo zauważyłem, że strona po wyjściu z filtra jest zazwyczaj na lepszej pozycji niż była przed filtrem...

Gdy strona jest już jakiś czas w sieci i ma dużo BL, to wiadomo, że tak jej nic nie zrobimy... Ale jednak sam it-management w którymś poście potwierdził, że odpowiednio dużą ilością "złych" linków można wpłynąć nawet na mocną stronę...

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

Kosmetyka aut - auto detailing Łódź

To ja mam pytanie. Mam domenę niecałe 5 m-cy. Domena kilka dni temu miała około 500BL. W ciągu kilku dni doszło około 1200BL z jednego katalogu. Wcześniej był link z katalogu ale tylko ze strony wpisu i ze strony głównej. Teraz dochodzą linki z wszystkich podstron. A może dojść jeszcze kilka tysięcy. Czego mam się spodziewać?

Póki co fakt zwiększenia się liczby linków o ponad 100% nic nie zmienił w pozycji strony. Ani nie awansowała ani nie spadła.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Jak do tej pory nic się nie stało, to pewnie wszystko będzie OK. Tylko nie przestawaj linkować. W najgorszym wypadku filterek na tą frazę, co się powtarza x-tysięcy razy... Ale wątpię, ja miałem naprawdę mało BL (ok. 70-80) + bardzo wolny przyrost i pewnie to spowodowało taki stan...

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

:D Czyli chcesz pozbyć się konkurencji to dodaj wpis do iluś tam katalogów, wykup wpis premium i po sprawie

Omawiana przeze mnie strona "nowa" to mam na myśli (nigdy jej nie było w indeksie). Proszę nie wyciągać jakiś absurdalnych wniosków (dibup, rubis) bo powyższe zdanie jest wg mnie nielogiczne i nie możliwe. Konkurencja która istnieje co najmniej rok to jest już konkurencja taka która mogłaby oddawać znaczenia słowa konkurencja - w sensie dla kogoś. Wątpię by kogokolwiek interesowało "niszczenie" konkurencji która dopiero raczkuje.

Poza tym na dłuższą falę nie da się "zniszczyć" stron, ponieważ prędzej czy później strona wychodzi z filtru i jak ktoś słusznie powiedział: po filtrze jest znacznie lepiej niż przed :P Przy tym stwierdzeniu pomijam możliwość zaszkodzenia stronie "złymi linkami" o których pisał it-managment, ponieważ nie jestem wstanie przeprowadzić takich działań. Raczej lepiej jest inwestować w siebie niż zajmować się bezskutecznymi atakami na konkurencję.

Pozdrawiam M.

Lustra magazynowe - Firma "Szymkowiak" - lustra przemyslowe

sklep-nurkowy.png

Ja myslę, że odpowiedź jest dość prosta choć niezbyt oczywista. Naturalne linki to takie, które nie posiadają tylko i wyłącznie organicznych słów kluczowych. Więc po pierwsze różne anchory, anchory z samym aadresem url domeny i część anchorów, które są nieefektywne z punktu widzenia pozycjonowania. Razem daje to mieszankę nautalności. Jeśli każdy link jest na jakieś konkretne słowo kluczowe, to raczej nie jest to naturalne, bo ludzie tak nie linkują ...

Pozdrawiam

;) Czyli chcesz pozbyć się konkurencji to dodaj wpis do iluś tam katalogów, wykup wpis premium i po sprawie

Omawiana przeze mnie strona "nowa" to mam na myśli (nigdy jej nie było w indeksie). Proszę nie wyciągać jakiś absurdalnych wniosków (dibup, rubis) bo powyższe zdanie jest wg mnie nielogiczne i nie możliwe.

Pozdrawiam M.

To nie był absurdalny wniosek. Bardziej zwrócenie uwagi na absurdalność innych wniosków.

Ja nie mam za dużego doświadczenia z pozycjonowaniem ale mam pewne wnioski, które mogą się sprawdzić przynajmniej przy frazach mało lub średnio obleganych:

- na początku strona dostaje bonus z Google więc często jest wysoko w wyszukiwarkach. Dlatego na początku nie zawsze jest konieczność mocnego linkowania. Kiedy mija okres wakacji od Google wtedy według mnie warto zwiększyć ilość linków i ich jakość. Oczywiście cały czas warto systematycznie monitorować pozycję strony na daną frazę.

- ja na początku dodawałem wpisy do wielu katalogów ale tak naprawdę niewiele z nich pojawiał się później w wyszukiwarkach - albo z mocnym opóźnieniem. Dlatego dobrze mieć listę dobrych (pewnych) katalogów (na forum są takie listy) i takich, które bez podlinkowania wpisów nieprędko się zaindeksują (albo i wcale). Do tych drugich dawałbym wpisy bez oporu i ewentualnie powoli je później podlinkowywał.

A swoją drogą to czym katalogujesz? Ręcznie? Czy z automatu? Bo jeżeli ręcznie to filtr raczej ci nie grozi - po prostu nie za wiele dziennie dodasz wpisów.

EDIT:

Poza tym są różne metody pracy - jak w każdej dziedzinie życia. I nie zawsze jest tak, że jedno jest dobre a drugie złe. Skuteczność katalogowania to nie tylko ilość.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Niektórzy tu takie herezje piszą...

Ja już dodawałem, aczkolwiek nie do katalogów, po kilkaset tysięcy linków dziennie do nowej domeny i nie było żadnego filtra.

No widzisz, a są osoby, które dodając wiele rzędów mniej dostały filtra. I co z tego wynika...? W ogóle czym innym jest dodawanie linków, a czym innym ich zaindeksowanie (odnalezienie) przez wyszukiwarkę i to trzeba tutaj wyraźnie rozróżnić. Moja wypowiedź dotyczyła zaindeksowanych linków.

No ale OK - w takim razie ile z tych kilkuset tysięcy zostało zaindeksowane przez google w ciągu 24h? A ile zostało zaindeksowane nawet po dłuższym czasie, powiedzmy po miesiącu, czy po pół roku? Idę o zakład, że zdecydowana większość (95%) nie zostanie zaindeksowana nigdy, bo przy tej ilości i spamowaniu gdzie się da, nie ma opcji, żeby to były same dobre (albo chociaż średnie) jakościowo strony...

Zresztą widać to dobrze na przykładzie strony speca od blastów - it-management. W którymś poście pisał o blastach (dziesiątki tysięcy linków), które puszczał XR na swoją stronę firmową. A ile BL ma w tej chwili?

Moim zdaniem można dodać nawet i milion linków w jeden dzień, nie ma problemu - pod warunkiem, że google nie łyknie tego naraz, tylko będzie to stopniowo indeksować.

PS.

Katalogując można bardzo łatwo sprawić, że zostanie zaindeskowane kilka tysięcy linków z jednym anchorem w ciągu jednego dnia, a to już może się skończyć filterkiem, jeśli ktoś ma ogólnie mało BL i na co dzień niewiele mu ich przybywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności