Skocz do zawartości

czy istnieje coś innego poza PHP/MySQL ?

thaal

Rekomendowane odpowiedzi

W PHP szybciej napiszesz, infrastruktura i utrzymanie jest tańsze.

Python to dobry język (w sensie że wszystko w nim zrobisz) i ma tak na prawdę tylko jedną wadę - brak zalet.

hmm.... z doświadczenia mogę powiedzieć że nie do końca sie zgadzam...

- korzystając z Django jestem w stanie stworzyc aplikację naprawdę szybko, o wiele szybciej niż przy pomocy jakiegokolwiek frameworka PHP

- koszty infrastruktury/utrzymania - jeśli aplikacja ma siedziec na darmowym serwerze to tak, ale na takim serwerze nic sensownego nie postawisz, a zarobki dobrych programistów PHP i Pythona są na podobnym poziomie

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tutaj pisałem odnośnie .NET ASP i Java. Pyton jest pewnie tańszy.

Jednak Python to rozwiązanie niszowe, musi więcej kosztować - takie są prawa rynku.

Wejdź sobie np. na itjobswatch. Średnia płaca dla Pyton dev to L10k więcej niż dla PHP dev. A to tylko koszty ludzi.

Co do szybkości pisania... też jestem nastawiony sceptycznie ;)

Tutaj pisałem odnośnie .NET ASP i Java. Pyton jest pewnie tańszy.

Jednak Python to rozwiązanie niszowe, musi więcej kosztować - takie są prawa rynku.

Wejdź sobie np. na itjobswatch. Średnia płaca dla Pyton dev to L10k więcej niż dla PHP dev. A to tylko koszty ludzi.

Co do szybkości pisania... też jestem nastawiony sceptycznie :)

co do programistów to naprawdę dobry programista PHP a dobry programista Pythona zarabiają podobnie - wierz mi...

a co do jego niszowości - z miesiąca na miesiąc jest coraz bardziej popularny ;)

nie ma co porównywać natomiast PHP/Python i im podobnych do rozwiązań biznesowych: java, .net (coś jeszcze??) - to tak jakbyś chciał porównać samolot do łodzi podwodnej - każde sluzy do czegoś innego...

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Dzisiaj mamy specjalizację. Jak chcesz pisać gry to musisz się tego uczyć całe życie (tak samo z bazami danych, aplikacjami web, etc).

Język ogólnego przeznaczenia nie jest potrzebny. Co z tego, że w pythonie możesz sklecić aplikację web i desktopową? To całkowicie inny "tryb" myślenia. Pod każde zadanie masz specjalizowany język programowania, w którym zrobisz to co masz zrobić lepiej.

nono ciekawe teorie. Jak już pisałem wcześniej, w każdym z tych języków da się stworzyć zarówno aplikacje okienkowe, webowe etc - idąc tym tropem zarów C, Java, i setka innych obsysają. Ocenianie technologii powinno się opierać na czymś więcej niż mądrości ludowe.

Jak chcesz pisać w pythonie aplikacje www to nikt cię nie zatrudni bo jest .NET, ASP i Java.

ciekawe informacje. Popyt na programistó Pythona jest, chociaż może nie jest on tak duży jak na dzieci neo ze znajomością PHP.

poza tym jeszcze jest Jython i IronPython ;]

W PHP szybciej napiszesz

CHyba tylko w przypadku porównania czystego php vs czysty python, a może i nawet w tej opcji nie. Gdy do akcji wchodzą frameworki, to niestety PHPowe wynalazki wymiękają przy Django.

infrastruktura i utrzymanie jest tańsze.

czym się różni infrastruktura dla PHP i Pythona i jakiej infrastrukturze mówisz.

A dla leniwych: sprzątanie białystok ;]

A dla relaksu możesz zapalić kadzidełka

faceplus_banner_234x60_black.png Punkty FanCop od 3pln / 1k

SPRZEDAM: Volvo S40 1.9D, 2002; 220k przebiegu. Lokalizacja: Białystok; Tel 724-148-596

Jasne, że aplikacje okienkowe da się tworzyć w PHP i Pythonie. A wizytówki firm w C++ i Assemblerze ;)

Czemu się tego nie robi? Bo te języki się do tego nie nadają. Ty to nazywasz mądrościami ludowymi, ja specjalizacją i zdrowym rozsądkiem :) Proponuję, żebyś na następnej rozmowie o pracę zaproponował np. w agencji interaktywnej tworzenie witryn internetowych w c++. Napisz tutaj jaka była reakcja :)

ciekawe informacje. Popyt na programistó Pythona jest, chociaż może nie jest on tak duży jak na dzieci neo ze znajomością PHP.

Na to w ogóle jest popyt poza ZPN?

czym się różni infrastruktura dla PHP i Pythona i jakiej infrastrukturze mówisz.

Koszty hostingu lub serwera z adminem.

Nie trafiłem na tak szczegółowe zestawienia kosztów. Skoro średnia zarobków programistów jest wyższa a zakładamy, że zestawienie jest poprawne => można przyjąć, że tak samo mniej jest adminów którzy potrafią tym zarządzać.

Podobnie co do hostingu. Wszędzie zahostujesz PHP, py... raczej nie często się widzi obsługę. Więc konkurencja mniejsza.

Niestety konkretów podać nie mogę :)

Nie trafiłem na tak szczegółowe zestawienia kosztów. Skoro średnia zarobków programistów jest wyższa a zakładamy, że zestawienie jest poprawne => można przyjąć, że tak samo mniej jest adminów którzy potrafią tym zarządzać.

Podobnie co do hostingu. Wszędzie zahostujesz PHP, py... raczej nie często się widzi obsługę. Więc konkurencja mniejsza.

Niestety konkretów podać nie mogę :)

co do hostingu - podejrzewam że każda szanująca się agencja interaktywna posiada co najmniej jeden serwer dedykowany na aplikacje klientów, co najmniej jeden serwer testowy i co najmniej jeden serwer developerski... tak przynajmniej było w tych w których do tej pory pracowałem.... zarówno PHP jak i Python znajdują się domyślnie w dystrybucjach Linuksa i BSD więc koszty instalacji i utrzymania tego są takie same...

a zadaniem admina jest utrzymywanie serwera przy życiu, nie musi on znać się na programowaniu aplikacji - nie spotkałem się z podziałem na adminów od PHP, od Pythona...

Na PHP narzeka tylko ten co go nie zna, lub wydaje mu się, że zna.

Mnogość bibliotek do wszystkiego od połącz z wieloma bazami danych, wyrażeń regularnych, obsługą pobierania danych z poczty, HTTPS, XML, iconv, graficzne i dziesiątki innych https://www.php.net/manual/en/funcref.php czynią ten język naprawdę wszechstronnym i bardzo przyjemnym.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mnogość bibliotek do wszystkiego od połącz z wieloma bazami danych, wyrażeń regularnych, obsługą pobierania danych z poczty, HTTPS, XML, iconv, graficzne i dziesiątki innych https://www.php.net/manual/en/funcref.php czynią ten język naprawdę wszechstronnym i bardzo przyjemnym.

Oczywiście... aczkolwiek z drugiej strony ma on swoje ograniczenia, co czyni go użytecznym jedynie w niektórych zastosowaniach....

Co jest ciekawe o kazdym jezyku można napisać to samo , to samo sie tyczy tych dodatkowych bibliotek i dodatków, jak sie siedzi w danym temacie to chyba w żadnym nie bylo by problemu odszukać to co nas interesuje.

Php jak dobre wino jest dobre bo jest tanie i dobre ;) Jak to ktoś napisał tylko PHP jest zrozumiałe dla dzieci NEO inne jezyki są nazbyt skomplikowane :soczek:

Coś w tym jest w sumie składnia prosta jak budowa cepa, wszystko co mogło by siać zament młodego programisty jak np. wskażnik zostały wycięte ,

można korzystać praktycznie z wszystkich biblotek które sa popularne bo ktoś zrobił wrappera pod PHP i przystosował do realiów PHP , czego cheć więcej. I na dodatek dużo taniej siły roboczej. Same argumenty za. Prawdą jest ze wszystko da sie napisać prawie w każdym języku ale jaka by to była orka korzystać z czegoś na siłę.

Oczywiście... aczkolwiek z drugiej strony ma on swoje ograniczenia, co czyni go użytecznym jedynie w niektórych zastosowaniach....
To jakie według Ciebie są te rzekome ograniczenia ? Tylko pamiętaj, że jest to język stworzony do pisania aplikacji www, a nie okienkowych, gier, sterowników.

@Maximus Marius - nie wiem czy phyton, ASP.NET ma to wszystko co jest dostępne w PHP na wyciągnięcie ręki.

W sumie to z tym porównaniem niektórych języków jest podobnie jak rozpatrywanie wyższości świat BN nad WK ;)

Tak, czy inaczej uważam, że PHP jest idealny do tego celu do jakiego został stworzony :soczek:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To jakie według Ciebie są te rzekome ograniczenia ? Tylko pamiętaj, że jest to język stworzony do pisania aplikacji www, a nie okienkowych, gier, sterowników.

no cóż - na pewno wykorzystując PHP bałbym się napisać jakąkolwiek aplikacje finansową (księgowość, social lending itp.) - brak kontroli typów, ograniczenie maksymalnej wartości itp.

apliakcje o dużym obciążeniu - przy jednoczesnym odpaleniu dużej liczby instancji skryptu, lub przy odpaleniu skryptu o dużym obiążeniu (np wyszukiwanie Zend_Lucene na indeksie mającym około 10k rekordów, każdy zawiera min. 6 pól typu Text, kilku (2-4) typu UnIndexed i jedno typu UnStored ) - w tym przypadku bardzo łatwo o przekroczenie czasu wykonywania/limitu pamięci - pomogło dopiero zwiekszenie tych wartości kilkukrotnie (w okolicach 10), ale znowu czekanie na odpowiedź serwera kilka minut to nie jest to czego klient oczekuje...

to tak na szybko co mi do glowy przyszło...

PHP natomiast świetnie się nadaje jako forntend, do prezentowania danych przygotowanych przez inne aplikacje....

podejrzewam ze za chwilę ktos powie że przy wykorzystaniu PHP stworzono facebooka, ale ze standardowym PHP to raczej niewiele tam jest wspólnego - na potrzeby facebooka stworzono własne kompilatory PHP (np. HipHop)...

Czyli kłania się znajomość języka bez której szukamy dziury w całym :soczek:

@brak kontroli typów, ograniczenie maksymalnej wartości itp.

https://pl2.php.net/manual/pl/function.is-float.php

@przy jednoczesnym odpaleniu dużej liczby instancji skryptu,

Tu nie problem stanowi samo PHP, ale serwer HTTP którym przeważnie jest zasobożerny apache.

@lub przy odpaleniu skryptu o dużym obiążeniu (np wyszukiwanie Zend_Lucene na indeksie mającym około 10k rekordó

z pewnością można zrealizować takie operacje inaczej np szukając w bazie danych.

@w tym przypadku bardzo łatwo o przekroczenie czasu wykonywania/limitu pamięci

Słyszałeś o cachowaniu wyników przykładowo z wykorzystaniem memcache

@to tak na szybko co mi do glowy przyszło...

kiepskie przykłady...

facebook nie stoi na jednym dedyku i z pewnością nie korzysta z ogólnodostępnych rozwiązań, ale dedykowanych i profilowanych do specyfikacji wykorzystania w ich aplikacji.

----

PHP można porównać do seryjnie produkowanego samochodu "rodzinnego" którym dojedziemy wszędzie po cywilizowanych drogach, a nawet bezdrożach... Lecz tylko człek niespełna rozumu wybrał by się takim samochodem na bezdroża Syberii, lub piaski Sahary ;)

@brak kontroli typów, ograniczenie maksymalnej wartości itp.

https://pl2.php.net/manual/pl/function.is-float.php

no cóż, odpal sobie zatem taki skrypt:

var_dump( is_int(1) );
echo "<br>";
var_dump(is_int(2147483648));
echo "<br>";
var_dump( is_int(658548548254584) );
echo "<br>";
var_dump(is_int( 9223372036854775808 ));

@przy jednoczesnym odpaleniu dużej liczby instancji skryptu,

Tu nie problem stanowi samo PHP, ale serwer HTTP którym przeważnie jest zasobożerny apache.

tu problem stanowi interpreter PHP

@lub przy odpaleniu skryptu o dużym obiążeniu (np wyszukiwanie Zend_Lucene na indeksie mającym około 10k rekordó

z pewnością można zrealizować takie operacje inaczej np szukając w bazie danych.

ok, w BD masz w tabeli głównej +10k rekordów, do tego kilka joinów do innych tabel, każda po kilka tyś rekordów.. powiedzmy tabela firm, tabela miast i tabela branż w jakich te firmy działają... szukane jest słowo "budowl" (przykład z życia)

@w tym przypadku bardzo łatwo o przekroczenie czasu wykonywania/limitu pamięci

Słyszałeś o cachowaniu wyników przykładowo z wykorzystaniem memcache

tak, słyszałem... jednak nie pomaga to zbytnio w poprzednim przykładzie

@to tak na szybko co mi do glowy przyszło...

kiepskie przykłady...

z życia wzięte :soczek:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności