Skocz do zawartości

Domena pod ecommerce

Arni

Rekomendowane odpowiedzi

Szykuje się do otworzenia sklep kosmetyczny

asortyment to kosmetyki naturalne kremy, sera i toniki

Często słyszy się by nazwa domeny była krótka, dobrze jeśli ze słowem kluczowym

opisującym co się za nią kryje.

Pewnie najlepsza byłaby kosmetyki-naturalne.pl lub kosmetykinaturalne.pl, sam nie wiem

która z obu lepsza, pod pozycjonowanie zapewne pierwsza. Jednak w sumie dylemat odpada,

potrzeba by na nie worek pieniędzy

Jest wybór:

kremona.pl - krótka(+), z frazą(+), słowo nie występuje w polskim języku(-)

kremiserum.pl - generyczna(+), z frazami(++), ale długa(-)

Takich Kremon jest więcej: esentia.pl; liliiuroda.pl (do sprzedania); dolinakremowa.pl...

znaczy się można, nie wychodzi to źle

Ogólnie jeśli ten sklep traktujesz bardzo poważnie, to znajdź jakąś ładną domenę, przecież to na niej będzie się opierał cały marketing. Według mnie jeśli domena ma ładnie brzmieć powinna być zakończona miękko to znaczy najlepiej na "a". Dolinakremowa brzmi ładnie, bo oba człony śą miękko zakończone. Weźmy na przykład swiatkremow.pl. W mojej ocenie nie brzmi ładnie bo jest tak jakby urwana, zakończona twardo "kremow". Lubię gdy domena ładnie brzmi.

Płock - dawna stolica Polski, dziś stolica północnego mazowsza. - Ogłoszenia Płock, Szukasz pracy? Praca Płock.

to subiektywne ale przykład chyba grubiańskiej nazwy to kremowisko.pl kojarząca się z tłustym, ciężkim kremiskiem - kremisko.pl. Nie znoszę takich po goleniu:), myślę nad kremoną, brzmi miękciej

Mi obydwie kojarzą się z krem ... acją .

to jak by się kojarzyła kosmetykalia.pl

Mam też kosmetyki-przez.net ale z myślnikiem, długa, z .net miast .pl olałem,

właściwie wybór jest spośród 1) kremiserum.pl 2) kremona.pl

jak się za długo w czymś siedzi

robi się brak perspektywy i opatrzone

ważna jest opinia kogoś kto z boku rzuci świeżym spojrzeniem

Ci co mają więcej latek niż przeciętna dla PIO mogą pamiętać z początku lat 90

zwożoną z Niemiec Cremone, święcącą triumfy na rodzinnych stołach

wtedy nie musiało być zdrowo jak teraz, wystarczyło "zzachodu"

był szpan i lans

Tak masz rację, tworząc nazwę domeny, przyszła mi na myśl owa śmietanka sprzed

kilkunastu lat :(:D , Boże jaki stary już jestem

Ja proponuję abyś znalazł domenę imię kobiety. Nie musi to być imię polskie, może być jakieś egzotyczne.

W prezencie ode mnie masz wolną domenę - imię kobiety egzotycznej - oana.pl

Domena jest wolna, wierzę, że nikt z PIO ci jej nie podbierze ;)

Jeśli Oana się nie podoba, to mam na sprzedaż Izaura.pl

No to jest jeszcze do wyboru prowital.pl

Się rypło, miało być prościej do wyboru jest coraz trudniej

Gdyby się dało załączyłbym sonde, jednym klikiem do wyboru, która bardziej Tobie pasi :hi:

albo kremiserum.pl

albo kremona.pl

albo prowital.pl

ja bym zapamiętał kremiserum.pl ...

Zrób badania wśród znajomych. Rozdaj im kartki z proponowanymi domenami nie mówiąc o co chodzi tak by tylko przeczytali. Potem zabierz je i rozdaj kolejne, by napisali co by wpisali w wyszukiwarkę gdyby szukali takich rzeczy co chcesz sprzedawać i ewentualnie by zaproponowali jakąś nazwę domeny (tu raczej nie pomogą bo będą proponować kosmetyki.pl ;) ) potem rozdaj kolejne kartki i poproś o napisanie domen które zapamiętali z pierwszej rozdanej gdzie były proponowane.

Zbadasz tym łatwość zapamiętywania ... co jest bardzo ważne w budowie marki.

A co do nazwy to byle co bym dał nawet jakieś przypadkowe litery co się ładnie wypowiadają i wpada w ucho.

Po pierwsze i najważniejsze znajdź w toolu googla ile wejść jest na konkretne frazy związane z kremami kosmetykami itp - dopiero wtedy zacznij podejmować decyzje o wyborze domeny. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że chcesz wziąć taką która zawiera Twoje produkty (kremy), ale może warto pomyśleć o takiej która da Ci duży ruch na stronie, a tym samym więcej zysku ze sprzedaży ;)

Wybierz nazwę o delikatnej wymowie (kremona i kremiserium odpadają ;-) ), ale bez patrzenia na keywordy. Nazwa może kojarzyć się z naturą, kosmetykami, ale najlepiej w innym języku, np. włoskim albo angielskim. Pomysł z imieniem kobiecym w nazwie też jest OK.

Dexti dobrze prawisz, hmm jednak KremiSerum.pl

Janex, dokładnie tak próbowałem, co lepsze frazy bezczynnie stoją jako domeny na parkingach

myślę, że nazwa powinna być prosta, krótka, występująca w języku ludzi do których jest adresowana

nie jestem przekonany czy

Nazwa może kojarzyć się z naturą, kosmetykami, ale najlepiej w innym języku, np. włoskim albo angielskim
jest optymalnym rozwiązaniem

taka pani Krysia godzine patrzy w monitor zanim cokolwiek zrobi, niepewnie poruszając myszką. Cieszy się jak coś dobrze wyjdzie. To klienci w rodzaju mojej mamy, ciotki Mietki, Marysi z Pyrzowic które nie są zbyt obeznane z materią XXI wieku, lecz odpuszczać nie zamierzają

Anglojęzyczne nazwy potrafią ładnie brzmieć, osoby nie znające go jednak mogą mieć trudność, nie koniecznie wpadną im w ucho

Przydałby się jakiś generyk :)

Dałaś mi Lexy do myślenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności